Het is in ons waterrijk land nu eenmaal niet bepaald een uitzondering wanneer men voor het ruime sop kiest of gewoon voor de ontspanning de ontelbare kreken, kanalen en meren opzoekt. Ook de commerciƫle vaart speelt een belangrijke rol en is het begrijpelijk, dat het verkeer op het water wel de nodige voorzichtigheid vereist. Met de onderstaande 7 tips voor veiligheid op het water, mag zo niets mis gaan:

  1. Zorg voor een goede voorbereiding: in dit opzicht verschilt er niet veel met het maken van een lange autotocht. Ga dus de staat van de boot na en kijk ook eens even naar de route die gevaren zal worden. met de juiste voorbereiding, zal je niet zo gauw voor verrassingen komen te staan.
  2. Wel het weer in de gaten houden: die kan wel als een grote spelbreker optreden wanneer men niet de tijd genomen heeft, om de weersvoorspelling door te nemen. Het weer is altijd wisselvallig en moet er altijd een oog in het zeil worden gehouden. Handig zijn ook de vele apps voor de smartphone speciaal voor weersverwachting.
  3. Hoe staat het met de communicatiemiddelen? Reken niet op jouw mobiel omdat voor de communicatie met andere deelnemers aan het vaarverkeer, er andere regels gelden. Dat geldt ook voor het inroepen van hulp. Naast het op zak hebben van de juiste communicatiemiddelen, moet je zeker ook op de hoogte zijn van alle regels omtrent het gebruik zoals de frequenties.
  4. Ook de opvarenden moeten bewust zijn van de regels: dat is wellicht het eerste wat ze voorgehouden dient te worden en maakt het in de praktijk een groot verschil uit. Als kapitein kan je nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en scheelt het wel veel moeite wanneer iedereen de regels onder de knie heeft.
  5. Ga even na welke situaties zich kunnen voordoen: in het verlengde hiervan moet de geplande route worden nagegaan op de kaart en is de vaarsituatie zo vooraf bekend.
  6. Vraag advies of hulp bij twijfels: dat gaat heus niet ten koste van jouw trots en is men altijd graag bereidt een helpende hand te bieden.Dat kan allemaal al op wal gebeuren en zijn er op het water altijd voldoende mede varenden te vinden die graag mee zullen helpen.
  7. Weet wat je doet in het geval van nood: een ongeluk schuilt nu eenmaal in een kleine hoek en moet het zekere voor het onzekere worden genomen. Zijn er bijvoorbeeld voldoende reddingsvesten aan boord? Ook is het nooit een slecht idee om wat extra brandstof en batterijen (voor de radio of lampen), mee te nemen.

Het gaat bij de veiligheid op water dus in de eerste plaats om het naleven van de regels en gelden die uiteraard voor iedereen, ook voor een tandarts Eindhoven. Door deze vrij eenvoudige tips op te volgen, zal de trip een gegarandeerd succes zijn. Het maakt daarbij niet zoveel uit om hoeveel ervaring men beschikt en staat de veiligheid altijd vooraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *