skip to Main Content
Wist Je Dat Ook Schepen Last Hebben Van Houtwormen?

Wist je dat ook schepen last hebben van houtwormen?

Een houtworm is een crème gekleurd geribbeld beestje met een zwart puntje dat het kopje moet voorstellen. Er zijn verschillende type houtwormen. De gewone houtwormkever en de grote houtwormkever zijn het type wormen die hout aantasten.

Schepen worden voor een deel gebouwd met hout. Het hout dat voor de constructie is gebruikt kan aangetast zijn door houtwormen. Het hout wordt niet aangetast door de houtwormen maar eerder door de larven van de houtwormkever. De larven vreten het hout waardoor je te maken krijgt met schade. 

Hoe leven houtwormen

Een vrouwelijke houtwormkever kan in 1 keer 20 tot 40 eitjes leggen in de kieren en naden van houtsoorten. Nadat de eitjes zijn opengebroken zoeken de larven hun weg in het hout. De larven leven van het hout en kunnen ongeveer 10 jaren lang in het hout blijven. Hierna verpoppen zij zich en komen naar buiten als kevers om zich te vermenigvuldigen. Het proces start dan opnieuw.

Hoe herken je houtwormen?

– Houtwormen herken je aan de kleine gaatjes die zichtbaar zijn op het hout.

De gaatjes zijn de openingen waaruit de houtkevers naar buiten komen om zich te vermenigvuldigen.

– Merk je dat er boormeel uit het hout komt dan heb je te maken met actieve houtwormen. Wil je misschien weten of het boormeel nieuw is dan kun je een blaadje plaatsen onder de gaatjes. Merk je na een week dat je boormeel op het blaadje hebt, dan heb je te maken met actieve houtwormen.

– Je kan actieve houtwormen ook op een ander manier ontdekken. Merk je dat de gaatjes wit en schoon zijn, dan heb je te maken met actieve houtwormen.

– Het geluid van knagende houtwormen kan je ook horen

– Eitjes van de houtkever signaleren is heel moeilijk. De eitjes zijn ongeveer 3 mm groot en doorzichtig. Hierdoor zijn ze moeilijk te signaleren.

Houtwormen kan je op verschillende manieren bestrijden namelijk met behulp van petroleum, door invriezen, door verhitting, door ze te vergassen, gebruik van vergif en door een zuurstofarme methode. 

Zelf houtwormen bestrijden op een schip gaat moeilijk. Het is daarom aan te raden om een houtwormspecialist in te huren en deze het werk te laten verrichten. De houtwormspecialist zal na een controle adviseren welk type behandeling toegepast kan worden.

Een houtworm kan heel veel schade verrichten. Vaak is de schade niet in te schatten omdat je niet meteen weet waar deze beestjes hebben gezeten. Vooral op een schip kan dit heel gevaarlijk zijn. De bemanning kan zonder enige vermoeden over het dek lopen en plotseling door de vloer zakken. Het schip zal dan maar net op zee zijn en geen enkele mogelijkheid hebben om de vloer meteen te laten repareren.

Eigenaren van houten schepen raden wij aan om het schip regelmatig te laten controleren.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top