Menu Close

5 Tips voor veilig varenvakantie

Gedurende de vakantieperiode is het altijd leuk om samen met het gezin of soms met een groepje vrienden te gaan varen. Dit is een heel simpele vorm van ontspanning. De gezelligheid dien jij samen met de mensen te creëren. Om nu op een schip te zijn, zijn er enkele punten waar je op dient te letten wanneer je veilig op het water wenst te zijn met de gezellige groep. In de vastleggingen hieronder zijn er vijf tips voor je opgesomd hoe je veilig op vakantie kunt varen:

  1. De schip dient technisch in goede staat te zijn:

Alvorens je op het water gaat met de gezellige groep, is het altijd belangrijk dat de schip technisch in orde is. Je kunt hierbij denken aan volle en schone tanken voor de schip. Daarnaast is een volle accu niet weg te denken. Deze twee punten zijn voor korte als lange afstanden van eminent belang.

2. Wees goed voorbereid alvorens je op het water gaat

Je hebt voor de vaarroute natuurlijk een vaarkaart nodig. Het is daarnaast ook niet weg te denken om op de hoogte te zijn en blijven inzake de weersverwachtingen. Wij zijn van mening om het liefst niet voor vaarroutes te kiezen waar het onweer is. Een van mijn betere vrienden is een fotograaf Helmond maar houdt enorm veel van varen. Hij is een van de bedenkers van dit artikel geweest.

3. Houd je aan de vaarregels

Je houden aan de vaarregels is van eminent belang om ongewenste gevallen te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld goed om je heen en houd uitkijk. Het is daarnaast ook van belang om uit de dode hoeken van vaarschepen te blijven. Let daarnaast ook op jouw vaarsnelheid. Te snel vooruit gaan met een schip is niet altijd aan te raden, vooral wanneer je geen en/of weinig controle hebt over de remmen.

4. Het gebruik van een marifoon wanneer die aanwezig is

Indien het schip beschikt over een marifoon, is het dan raadzaam en zelfs verplicht om gebruik te maken daarvan. Je kunt hiermee luisteren naar de preventieve maatregelen om ongewenste gevallen te voorkomen.

5. Geef andere schepen signalen van gevaar wanneer je dat constateert

Indien je gebruik hebt gemaakt van een marifoon en je een waarschuwing hebt gehad voor een ongewenste geval, is het altijd beter om te denken aan jouw medemens. Sommige schepen beschikken niet over een marifoon. Wat je in dit geval kunt doen is een lange stoot te geven op de hoorn. Op die manier heb je jouw medemens erop geattendeerd dat er gevaar in de buurt is.

Varen met een leuke groep is leuk, maar zoals je weet is water heel erg gevaarlijk. Je dient op die manier altijd voorzichtig te zijn. Alles wat zich op het water bevindt, dien je onder controle te hebben. Je kunt alles pas onder controle hebben wanneer je gebruik maakt van de vijf bovengenoemde tips. Aan de hand van de tips hierboven hopen wij je voldoende geïnformeerd te hebben inzake het reilen en zeilen op het water. De tips zijn nog steeds bestemd voor de veiligheid van jou en de groep mensen die jij gebracht hebt. Tot slot wensen wij jou veel plezier toe op het water!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *